3/5 - (2 امتیاز)

پیش از آغاز مقاله و دانستن مزیت های دیگ بخار افقی یا خوابیده، بهتر است با تعریف دیگ بخار شروع نموده و سپس مطالبی درباره ی انواع دیگ های صنعتی و به خصوص دیگ افقی بپردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه بمانید.

درباره ی دیگ بخار چه می دانید؟

بویلر های صنعتی که با عنوان دیگ های بخار نیز شناخته می شوند؛ محفظه هایی استوانه ای شکل داشته که در دو مدل عمودی و یا افقی تولید گشته تا با راه‌اندازی ساده، برای تولید نمودن بخار، آب و گرما را با فشار زیاد ترکیب نموده و جهت گرم کردن درون ساختمان، موتور های تأمین انرژی و مصارف دیگر به کار خواهند رفت. دیگ های صنعتی‌ دارای انواع متفاوتی بوده که هر کدام از آن ها به منظور خاصی کاربرد دارند. دیگ ها یا بویلر های صنعتی در سیستم‌ های گرمایشی مرکزی و به منظور گرم نمودن آب یا هوا و یا گرم کردن خانه یا ساختمان کاربرد خواهند داشت.

از اصول مهم به کار رفته در ساختمان و طراحی آن، دریافت و جذب انرژی حرارتی با راندمان بالا می باشد که این مسئله مرتبط با میزان سطح حرارتی محاسبه شده ی دستگاه خواهد بود؛ لذا در زمان طراحی های جدید، با استفاده از فرمول های بسیار پیچیده و با استفاده از نرم افزار های محاسباتی فنی خاص، میزان سطوح، شکل و ساختار آن ها را طراحی خواهند کرد.

دیگ بخار افقی

دیگ بخار افقی را بیشتر بشناسید:

پیش از این نیز گفته شد که دیگ های بخار به دو دسته ی عمودی یا ایستاده و افقی یا خوابیده تقسیم می شوند. بویلر های افقی یا HORIZONTAL STEAM BOILER، بر طبق استاندارد های بین الملی Bs-2790 و استاندارد ملی ایران تهیه می گردند. ظرفیت آن ها چیزی حدود kg/hr 100 تا 15000 kg/hr می باشد که به صورت ایستاده و افقی، wet Back  ، Fire Tube و سه پاس طراحی و تولید خواهند شد. بویلر صنعتی از یک مخزن تولید گشته که در آن بخار آب جهت استفاده از آن، توسط گرمایی که از احتراق سوخت ناشی می گردد، تولید می گردد.

دیگ بخار افقی را چه قسمت هایی تشکیل می دهند؟

داخل بویلر های صنعتی از دو قسمت متشکل بوده که طرف آتش و طرف آب دارد.‌‌‌ بخش گرمایی آن، سطوح اطراف آتش را شامل می شود. تمامی قسمت های داخلی و تحت فشار دیگ از آلیاژ های آهنی ساخته می شوند.

اغلب دیگ های بخار، از جنس فولاد بوده؛ دیگ های بخار افقی، از جمله بویلر های متعارفی است که در صنایع مختلف کاربرد دارد.

انواع بویلر های صنعتی:

بویلر های صنعتی متشکل از طبقه بندی های متفاوتی بوده که از نظر نحوه ی قرارگیری به دو مدل عمودی و  افقی تقسیم بندی می شوند. همچنین آن ها از نظر ساختمان داخلی، به دو نوع واتر تیوب یا لوله آبی(Watertube) و فایر تیوب یا لوله آتشی (Firetube)  طبقه بندی می شوند.  از نظر سوخت مصرفی نیز به دو گونه ی دیگ های بخار با مشعل و دیگ های بخار زغال سنگ سوز موجود هستند.

یک دیگ بخار مناسب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

طبقه بندی بویلر های صنعتی به چه صورت می باشد؟

طبقه بندی دیگ های بخار بر اساس نحوه ی کاربرد آن ها:

اول، ثابت.

دوم، قابل جابجایی.

یکی از پرکاربرد ترین دیگ ها در صنایع، فایر تیوب ها هستند. تولید دیگ های افقی به شیوه ای بوده که لوله ها از جنس آتشخوار باشند و شعله مشعل از درون لوله ها و با گذراندن مسیر های مشخص آبی که اطراف لوله ها را احاطه نموده به بخار تبدیل شوند. در دیگ های بخار فایر تیوب یا لوله آتشی، فضای میان لوله ها و محفظه ی اصلی، از آب مملو بوده و شعله از داخل لوله ها و محفظه احتراق عبور خواهد کرد که این مسئله منجر به تبخیر آب درون دستگاه می گردد.

تولید این بویلر ها در ظرفیت های بالا بوده و درون لوله ها را پر از آب نموده و فضای بیرونی نیز با شعله احاطه می نماید.

انواع دیگ بخار:

تک پاس ها اولین نسل از دیگ های بخار زغال سنگ سوز بوده که لوکوموتیوهای بخار از آن ها استفاده می کرد. طریقه ی کار آن ها به این شیوه بود که در آن ها گاز حاصل از سوختن زغال سنگ، مسیر دیگ را تنها یک بار طی می کرد تا به دودکش برسد.

این دیگ ها را برای تولید آب‌ گرم و بخار در ظرفیت های پایین استفاده می کنند. گاز های حاصل از احتراق، مسیر دیگ را دو بار طی نموده به شیوه ای که ابتدا شعله درون کوره ایجاد شده و طی مسیری که یکبار طی کرده و پس از برخورد به انتهای کوره، به لوله ها وارد خواهد شد و در انتها وارد دودکش می شود.

از دیگ های سه پاس برای تولید آب‌ گرم و بخار در ظرفیت های بالا بهره می گیرند. گاز های حاصل از احتراق، مسیر دیگ بخار را سه بار طی نموده تا وارد دودکش شوند.

ویژگی های دیگ بخار افقی

مزیت های بویلر های صنعتی افقی چیست؟

در پایان مقاله قصد داریم تا به بررسی مزایای بویلر های صنعتی افقی بپردازیم و سپس علت برتری آن را نسبت به بویلر های عمودی توضیح دهیم. پس با ما همراه بمانید:

اول، یکی از مزایای بویلر های افقی نسبت به بویلر های عمودی آن است که احتمال ارتباط بین حرارت مستقیم آتش و سطوح داخلی بخار صفر خواهد شد. این ویژگی به دلیل افزایش ایمنی دستگاه، مهم می باشد.

دوم، بالا تر بودن راندمان حرارتی بویلر های صنعتی افقی؛ در این صورت یا کاهش مصرف سوخت در بلند مدت مواجه می باشیم که تاثیر زیادی در مسائل محیط زیستی و مالی مصرف کننده می گذارد.

سوم، در بویلر های صنعتی افقی، به راحتی می توان فشار کار دستگاه را با طراحی منحصر به فرد، افزایش داد، اما در بویلر های صنعتی عمودی، محدودیت وجود دارد. لذا طراحی آن ها جهت فشار بالا، مشکلات فنی زیادی را همراه خواهد داشت.

چهارم، در بویلر های صنعتی افقی، بازدید و بازرسی کوره ها راحت بوده و به آسانی می توان سطوح داخلی عبور دود و داخل مخزن دیگ را مشاهده نمود؛ اما در نوع عمودی آن به دلیل وجود محدودیت، این امر دشوار و در برخی مواقع غیر ممکن خواهد بود.